Σελίδες

9 Σεπ 2010

Αβάντα με τα «κρυφά» χρέη

ΓΙΟΥΡΟΣΤΑΤ
«Αγνωστο» στην ΕΕ το ύψος του κρατικού χρέους. Αξιοποιούν τις πρακτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ετοιμάζουν «ελέγχους»
Το «κρυφό» κρατικό χρέος επικαλείται ο επικεφαλής στη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) δίνοντας έτσι αβάντα σε τραπεζίτες και στους γενικότερους σχεδιασμούς της πλουτοκρατίας. Οι δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ βάζει μπροστά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που επιλέγει τα διάφορα μονοπώλια σε ρόλο συμβούλου, ακόμη σε μια περίοδο που το υπουργείο Οικονομικών σε σύμφυση με τραπεζίτες και άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει καμπάνια στις «αγορές» σχετικά με την αξιοπιστία της αντιλαϊκής πολιτικής της και για το αξιόχρεο των κρατικών ομολόγων που σκοπεύει να εκδώσει από το 2011.
Αξιοποιώντας τις πρακτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το στέλεχος της ΕΕ δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές συναλλαγές, όπως αυτές που διευθετήθηκαν από τη Goldman Sachs και οι οποίες βοήθησαν στην απόκρυψή του. Πρόκειται για τις γνωστές πρακτικές ανταλλαγής ομολόγων (swaps), δηλαδή για παράγωγα του χρηματιστηριακού τζόγου με τη διαμεσολάβηση ισχυρών τραπεζών - συμβούλων των κυβερνήσεων που αφορούν στην περίοδο 2001 - 2008. Τα στελέχη της Γιούροστατ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του κλιμακίου της τρόικας με την κυβέρνηση, θα προχωρήσουν σε παραπέρα ελέγχους, προκειμένου, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, να διακριβώσουν το ύψος του κρατικού χρέους. Στην πραγματικότητα στοχεύουν στην παραπέρα κλιμάκωση της πολιτικής τους με πρόσθετα αντιλαϊκά πακέτα. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν και οι «εκτιμήσεις» από διαφόρους χρηματοπιστωτικούς οίκους περί«αναδιάρθρωσης του χρέους», οι οποίες και «αναβαθμίζονται» μετά και τις χτεσινές δηλώσεις από τη Γιούροστατ. Στο πλαίσιο της σημερινής πολιτικής και συσχετισμού, η «αναδιάρθρωση», όποια μορφή και αν πάρει, επίσης θα αξιοποιηθεί σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Οι τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές του κράτους, περιμένουν τον «πελάτη» τους στη γωνία, προκειμένου στη συνέχεια να εντείνουν την τοκογλυφία τους.
Για το θέμα με το «κρυφό χρέος», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «υπάρχει ξεκάθαρη και πλήρης αποστασιοποίηση από τις πρακτικές του παρελθόντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου