Σελίδες

27 Αυγ 2010

Ψηφίστηκε ο νέος φιλοεφοπλιστικός νόμος

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε χτες το ν/σ για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Να κρύψουν τη συμφωνία τους προσπάθησαν ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ολοκληρώθηκε χτες στο Β' Τμήμα Διακοπών της Βουλής, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα με τους κυβερνητικούς βουλευτές να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο και τη ΝΔ με τον ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίζουν την ουσία του παρά την αρνητική τους ψήφο. Για ένα νομοθέτημα που υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, το δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας στις διακοπές ενώ προσπορίζει τεράστια κέρδη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΚΚE.
Σχολιάζοντας τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί προσέλκυσης επενδύσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης σχολίασε: «Τι λέτε σήμερα στον ελληνικό λαό και τους ναυτεργάτες: Η διεθνής αγορά εργασίας είναι αυτή, 200 με 300 δολάρια το μήνα. Αρα τι να κάνουμε θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν» δηλαδή «λέτε «υποταχθείτε» γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς στους ναυτεργάτες». Αναφερόμενος στο ΚΚΕ τόνισε ότι «επιμένουμε πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» σημειώνοντας πως «οι κινητοποιήσεις και οι κατακτήσεις δεν ήταν ποτέ νόμιμες. Το καθορίζει αυτό ποια τάξη έχει την εξουσία. Αλίμονο αν υποτάσσονταν οι λαοί σε αυτή τη νομιμότητα». Οσον αφορά το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα για την ανάπτυξη του τουρισμού, ο Θ. Παφίλης ανέφερε πως για το ΚΚΕ τουρισμός σημαίνει «να μπορεί ο Ελληνας, ο εργαζόμενος, σε μία χώρα που έχει απίστευτες φυσικές ομορφιές να ξεκουράζεται και να απολαμβάνει φθηνά αυτό που λέγεται φύση της Ελλάδας. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τον τουρισμό. Και είναι τραγικό, σε αυτήν τη χώρα να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο».
Η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι είναι ακατανόητη η καταψήφιση του νομοσχεδίου από τα υπόλοιπα κόμματα πλην του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «δεν έχω κατανοήσει εκτός του ΚΚΕ ποιο το βασικό επιχείρημα για τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου». Υποστήριξε ότι «είναι ένα βαθύτατα αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Είναι εθνικό στοίχημα η ανάπτυξη» προσθέτοντας πως «αν θέλουμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να σκύψουμε στο ζήτημα να δούμε πώς θα προχωρήσουμε χωρίς να ακυρώσουμε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα». Οσον αφορά τους εργαζόμενους ανέφερε ότι «η σύμβαση (σ.σ. για την εργασία των Ελλήνων ναυτεργατών) κατοχυρώνει την ΕΣΣΕ και το ζήτημα της Ασφάλισης με τα οριζόμενα στην ελληνική νομοθεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου