Σελίδες

27 Αυγ 2010

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ

Γόνιμη κουβέντα στη χτεσινή σύσκεψη
Εργάτες από διάφορους χώρους και εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ πήραν μέρος στη σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ
   Στο φουλ έχουν μπει οι μηχανές προκειμένου το συλλαλητήριο στο οποίο καλεί το ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο 11 του Σεπτέμβρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, να εκφράσει την απόφαση των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, όλων των λαϊκών στρωμάτων, να μπουν σε πορεία σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και της τρόικας. Στόχος του ταξικού κινήματος, όπως περιγράφηκε μέσα από την χτεσινοβραδινή σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του παλλαϊκού συλλαλητηρίου, είναι η εργατική τάξη, μετά από τόσα χτυπήματα που δέχθηκε αλλά και όσα ακόμα προετοιμάζονται εναντίον της, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να ξεφύγει από τον αμυντικό χαρακτήρα των επιμέρους αγώνων και να μπει αποφασιστικά, συντονισμένα, με ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, στην πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Οπως αναφέρθηκε
εισηγητικά από τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για να διακηρύξει την ταξική επιμονή της στη συγκεκριμένη πολιτική και την όξυνσή της, προβάλλοντας την «αναγκαιότητα» των μέτρων, την «αναπτυξιακή» διάστασή τους, που δε σημαίνει τίποτα άλλο από επιπλέον ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την εξασφάλιση φτηνής εργατικής δύναμης, με την κατάργηση και των τελευταίων κατακτήσεων των εργαζομένων.
Αυτά υπηρετούν και ο νέος «αναπτυξιακός» νόμος που προωθεί η κυβέρνηση και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, συνολικά κάθε πτυχή και δράση της πολιτικής της σε όλους τους τομείς.
Παράλληλα, σημειώθηκε πως τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση και για να προσπαθήσει να «γλυκάνει» το χάπι, με υποσχέσεις κάποιων ελάχιστων παροχών στις κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν τα πιο ακραία, δραματικά φαινόμενα φτώχειας.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική, που υπηρετεί την «ανάπτυξη» για την κερδοφορία των λίγων, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν την απόφασή τους να παλέψουν για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.
Οι δυσκολίες αναδεικνύουν τις ευθύνες μας
To θέμα των διαφορετικών «αναγκαιοτήτων» για την άρχουσα τάξη από τη μια και για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα από την άλλη, προβάλλει πλέον με τον πιο καθαρό τρόπο και επικεντρώνεται στο κυρίαρχο ζήτημα του δρόμου ανάπτυξης της χώρας. Και αυτό αναδείχθηκε μέσα από τη χτεσινή σύσκεψη. Με την πείρα που μεταφέρθηκε από τους χώρους δουλειάς, από το σύνολο των κλάδων.
Οι εργαζόμενοι από το εμπόριο, τις επιχειρήσεις πληροφορικής, τις τηλεπικοινωνίες, από τις ιδιωτικές κλινικές, την κλωστοϋφαντουργία, το δέρμα, τις κατασκευές, το ξύλο, τις εργολαβίες, από εργοστάσια και επιχειρήσεις που οι εργάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εργοδοτική επίθεση (με απολύσεις, απλήρωτη δουλειά, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία κλπ.) και απάντησαν αγωνιστικά («Πλαίσιο», ΑΜΑΣΑ, ΜΙΝΟΣ, ΧΟΝΤΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ, κλπ.), μετέφεραν την εμπειρία τους.
Ανέδειξαν τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οργάνωση του αγώνα, την εργοδοτική τρομοκρατία που στηρίζεται στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Παρουσίασαν την αναγκαιότητα οι ταξικές δυνάμεις να ριχθούν με ορμή στη μάχη για την ανάπτυξη του κινήματος και των αγώνων από τα κάτω, να μπουν σχεδιασμένα, δραστήρια και σταθερά νέες δυνάμεις στο κίνημα. Να δυναμώσουν τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και τη δράση τους, να οξυνθεί η αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που έχει βάλει τη σφραγίδα του στην εφαρμογή του μνημονίου. Να ζωντανέψει η εργατική - λαϊκή πρωτοβουλία σε χώρους δουλειάς και γειτονιές ενάντια σ' αυτή την πολιτική και όλες τις πλευρές της.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Γραμματειών Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ και του ΜΑΣ.Συνέβαλαν ώστε μέσα από τη συζήτηση να αναδειχθεί η αναγκαιότητα να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους φτωχούς αγρότες, με τη νεολαία. Να μπουν οι βάσεις για συστηματικό συντονισμό της δράσης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να γίνει και κοινή συνεδρίαση των Γραμματειών ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ και ΜΑΣ στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου