Σελίδες

29 Αυγ 2010

Προκαλεί με «καρότο» και «μαστίγιο»

ΙΣΡΑΗΛ

Εν αναμονή της προγραμματισμένης για την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη έναρξης των λεγόμενων «άμεσων ειρηνευτικών» συνομιλιών στην Ουάσιγκτον ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, διαφαίνεται ήδη η επικοινωνιακού χαρακτήρα τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης με τις «πλάτες» των ιμπεριαλιστών συμμάχων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου πρότεινε την διεξαγωγή κατ'ιδίαν συνομιλιών κάθε δύο βδομάδες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, με μυστικές συνομιλίες. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει τις συνομιλίες «δύσκολες αλλά εφικτές» υπογραμμίζοντας όμως πως θα έχουν επιτυχία μόνο εφόσον εξασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ισραήλ. Σύμφωνα με αυτόν, οι προϋποθέσεις για μια «επιτυχή» έκβαση των συνομιλιών σε ότι αφορά ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, είναι η επίλυση θεμάτων «ασφαλείας», όπως η αποστρατιωτικοποίησή του. Η παλαιστινιακή πλευρά - τόνισε - θα πρέπει να αναγνωρίζει το Ισραήλ ως κράτος του εβραϊκού λαού και να σέβεται τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας του, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ...επιθυμία το Ισραήλ να διατηρήσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή της κοιλάδας της Ιορδανίας, στη Δυτική Οχθη.
Δηλαδή οι πάγιες προϋποθέσεις που θέτουν οι Παλαιστίνιοι (ο τερματισμός του ισραηλινού φονικού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας, η παράταση της αναστολής των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη (που λήγει στις 26/9), και η δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 μέσα σε 12 με 24 μήνες από την πραγματοποίηση των διαπραγματεύσεων) ουσιαστικά αγνοούνται.
Η παλαιστινική πλευρά έχει δηλώσει ότι αν η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοινώσει νέες κατασκευαστικές δραστηριότητες σε παλαιστινιακά εδάφη και ιδιαίτερα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, θα αποσυρθεί αμέσως
από τις διαπραγματεύσεις, ζήτημα για το οποίο ο Σάεμπ Ερεκάτ, επικεφαλής διαπραγματευτής, ενημέρωσε με ανοικτή επιστολή τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα, τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Ρωσία, μέλη του λεγόμενου «Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή». Προηγούμενα, η Χαμάς, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις, κυρίως με έδρα στη Συρία, είχαν καλέσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο να μην ενδώσει στις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών για άμεσες συνομιλίες με τους Ισραηλινούς, λέγοντας ότι «είτε άμεσες, είτε έμμεσες θα έχουν επικίνδυνες συνέπειες» για το μέλλον του παλαιστινιακού λαού.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στα μέσα της βδομάδας, το Ισραήλ επισκέφθηκε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, με τον οποίο ο Νετανιάχου ακύρωσε την συνάντησή του λόγω ...διακοπών, συναντήθηκε ωστόσο με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Ο Πέρες απαίτησε από τον Αμάνο και τον υπόλοιπο κόσμο «να αντιληφθούν τον κίνδυνο» που θέτει το Ιράν στο Ισραήλ και στον πλανήτη, προσθέτοντας ότι «απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα». Ο Ισραηλινός βουλευτής Ντάνι Νταντόν - που προέρχεται από το κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου - ενίσχυσε τα σενάρια περί πολεμικού χτυπήματος του Ισραήλ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα τονίζοντας πως «το Ισραήλ προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν», και ζήτησε ουσιαστικά από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΝΑΤΟ και ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ «να λάβουν κάποια πρωτοβουλία»... Εσπευσε μάλιστα να τονίσει πως «αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και μουσουλμάνων. Αντιθέτως, πρέπει να λάβει διαστάσεις πολέμου ανάμεσα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τους μουσουλμάνους»...

Κλ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου