Σελίδες

27 Αυγ 2010

ΚΑΤΟΧΗ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ


Ενταση του πολέμου και ανησυχία για τις λαϊκές αντιδράσεις
ΚΑΜΠΟΥΛ.--
http://tasosnastos.blogspot.com/
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, είτε πολιτικοί όπως ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, είτε στρατιωτικοί όπως ο επικεφαλής των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών δυνάμεων στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, προσπαθούν να πείσουν τον αμερικανικό λαό ότι «έχει επιτευχθεί πρόοδος στο Αφγανιστάν». Εντούτοις τα αδιέξοδα του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κρατά σχεδόν εννέα χρόνια είναι πανταχού παρόντα ενώ την ίδια στιγμή έξι στους δέκα Αμερικανούς είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της GfK για λογαριασμό του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες.
Στην Ισπανία η οργή ξεχειλίζει καθώς ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας Αφγανός αστυνομικός που έπαιρνε μέρος σε εκπαίδευση σκοποβολής σε ΝΑΤΟική βάση στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν άνοιξε πυρ κατά των εκπαιδευτών του, σκοτώνοντας δύο Ισπανούς αστυνομικούς και τον διερμηνέα τους.
Παράλληλα, ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαντγκίς, κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, δήλωσε ότι το αιματηρό περιστατικό έγινε κατά τη διάρκεια άσκησης σκοποβολής στο εσωτερικό της βάσης, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στη βάση και έβαλαν φωτιά σε ένα τμήμα της ενώ οι στρατιώτες της βάσης άνοιξαν πυρ εναντίον τους και σύμφωνα με τις πληροφορίες ένας διαδηλωτής είναι νεκρός.
Την 21η απώλεια μετρά και η Αυστραλία καθώς ανακοινώθηκε η ταυτότητα του ΝΑΤΟικού στρατιώτη που έχασε τη ζωή του την Τρίτη σε τρίωρη μάχη σε δυτική περιοχή της επαρχίας Ουρουζγκάν. Στην περιοχή δρουν οι 1.550 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Αυστραλίας και ο θάνατός του αυξάνει τις απώλειες της χώρας στις 10 από τις αρχές Ιουνίου.
Στο μεταξύ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν περίπου 40 μαθήτριες στην Καμπούλ, οι οποίες πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκαν από αέριο που φαίνεται να έριξαν «σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές» που αντιτίθενται στην εκπαίδευση των γυναικών. Η αφγανική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ποιος μπορεί
να ευθύνεται.
Οι πλημμύρες στο Πακιστάν σοβαρό «πρόβλημα» για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις
Πάντως, δεν είναι μόνο η «κρουστική δύναμη» των Ταλιμπάν που προξενεί «τον πονοκέφαλο» στις αμερικανικές δυνάμεις που φυσικά συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον θέσεων «ισλαμιστών» στο Πακιστάν και στις κατοχικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Ενας ακόμη παράγοντας είναι και οι πλημμύρες στο Πακιστάν καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα των Νιου Γιορκ Τάιμς, οι πλημμύρες που έχουν «πνίξει» στην κυριολεξία το Πακιστάν, δημιουργούν μείζοντα προβλήματα στον ανεφοδιασμό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Είτε καθώς μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα τα φορτηγά των αμερικανικών δυνάμεων με τις προμήθειες να μην μπορούν να περάσουν ή να αργούν πολύ λόγω του δικτύου ή να δέχονται επιθέσεις, όπως τα πέντε ΝΑΤΟικά φορτηγά που μετέφεραν πετρέλαιο που ανατινάχθηκαν στο Τόρκχαμ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών. Είτε γιατί πλέον αναγκαστικά οι πακιστανικές στρατιωτικές δυνάμεις διοχετεύουν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεών τους σε επιχειρήσεις αρωγής αντί να «διατηρήσουν» στα πρότερα επίπεδα τη «γέφυρα» ανεφοδιασμού.
Παρά το γεγονός ότι τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική εξουσία έχουν δηλώσει πολλάκις τις τελευταίες μέρες την «απόλυτη δέσμευσή τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», η απόλυτη καταστροφή που έχει δημιουργηθεί και κυρίως ο κίνδυνος του λαϊκού ξεσηκωμού, ελλοχεύει εξαιτίας της παραδειγματικής και εγκληματικής ολιγωρίας των αρχών να αποστείλουν βοήθεια προς τους περίπου 20 εκατομμύρια πληγέντες.
Εξάλλου, ακόμη και οι δυνατότητες του Πακιστάν δεν φτάνουν. Την αποστολή τουλάχιστον 40 ελικοπτέρων για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στους 800.000 αστέγους και εντελώς αποκλεισμένους από τις πλημμύρες στο Πακιστάν ζητά από τις χώρες-μέλη του ο ΟΗΕ.
Παράλληλα, νέες πλημμύρες απειλούν νότιες περιοχές, και ήδη 200.000 άνθρωποι στην Τάτα στην επαρχία Σιντ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πλέον, σύμφωνα με το βρετανικό BBC, έχει ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια ο αριθμός των αστέγων, που χρήζει άμεσης ανάγκης και καταλύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου