Σελίδες

10 Αυγ 2010

Ψάχνουν κι άλλα έσοδα στα συνήθη θύματα


Μεγάλη υποχώρηση 7% σημείωσαν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλη, ενώ παράλληλα οι δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 8,5% και οι τόκοι αποπληρωμής του κρατικού χρέους κατά 37,4%.
Πρόκειται για στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία παρακολουθεί την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμιακή βάση (τα κρατικά έσοδα που τοποθετούνται σε ειδικό λογαριασμό του δημοσίου και οι αντίστοιχες δαπάνες για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής).
Τα στοιχεία προβάλλονται ήδη σαν ανάγκη δήθεν να επισπεύσει η κυβέρνηση τη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων, με πρόσχημα δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα για μείωση
του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά σχεδόν 5 εκατοστιαίες μονάδες το 2010. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι κυβέρνηση και τρόικα - στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης - συναποφάσισαν τα μέτρα για να μειώσουν δραματικά την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να παίρνουν αντεργατικά μέτρα. Την ίδια ώρα τα φορολογικά έσοδα θα συνεχίζουν να είναι λειψά αφού το μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο παραμένει στο απυρόβλητο αλλά και πριμοδοτείται με τη μια φοροαπαλλαγή μετά την άλλη.
Παρά τα εξοντωτικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τόσο στην πλευρά των εσόδων (μεγάλες αυξήσεις σε ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης), όσο και στην πλευρά των δαπανών (δραστικές μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις), τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιούλη είναι υπέρ το δέον απογοητευτικά για τους κρατούντες. Και η εξέλιξη αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως το συνδυασμένο αποτέλεσμα της μεγάλης υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, λόγω της εφαρμογής των κυβερνητικών πολιτικών, και της καπιταλιστικής κρίσης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Στο διάστημα του επταμήνου Γενάρη - Ιούλη, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του 2009, τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σημείωσαν αύξηση κατά 4,1% (έναντι προβλεπόμενου στόχου 8,1%), ενώ οι δαπάνες - λόγω των σφαγιαστικών μέτρων που ελήφθησαν - υποχώρησαν κατά 11,3%. Τέλος, οι τόκοι εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους διατηρήθηκαν στα ίδια περσινά επίπεδα. Με βάση τα στοιχεία αυτά το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 14.474 εκατ. ευρώ έναντι 21.470 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Εμφάνισε δηλαδή πτώση κατά 32,5%, έναντι κυβερνητικού στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 40% για ολόκληρο το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου