Σελίδες

26 Αυγ 2010

Κυβέρνηση, περιφέρειες και δήμοι στην υπηρεσία του μνημονίου


Την αντιλαϊκή στρατηγική που υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ 
υπηρετούν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και οι υποψηφιότητες 
για τις προσεχείς εκλογές

    Ενα σφικτό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, κομμένο και ραμμένο στις επιταγές του μνημονίου, με στόχο την επιτάχυνση των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μέσω του επικείμενου ανασχηματισμού που ο ίδιος προανήγγειλε στη διάρκεια του προχτεσινού Υπουργικού Συμβουλίου.
Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει και χαρακτήρα «επικοινωνιακού αντιπερισπασμού», με στόχο την παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων, αφού γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζει την επιβολή νέων βίαιων μέτρων, όπως αυτά προβλέπονται από το «επικυρωμένο μνημόνιο».
Γνωρίζοντας ότι τα νέα μέτρα θα επιφέρουν έντονες λαϊκές αντιδράσεις και μπροστά στο κίνδυνο αυτές να εκφραστούν μαζικά στους δρόμους και στις επερχόμενες κάλπες, η κυβέρνηση παίζει το «χαρτί» του ανασχηματισμού.
«Το ζητούμενο είναι ένα σχήμα πιο ευέλικτο και πιο αποδοτικό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αναφερόμενος στις «δομικές αλλαγές» του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και στη θέσπιση θέσης «υπουργού Συντονισμού» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε αλλαγές ώστε να μπορούν να είναι πιο λειτουργικές, να είναι πιο παραγωγικές οι δομές των υπουργείων (...) το οποίο θα δημιουργεί συνθήκες τέτοιες, ώστε το έργο, το οποίο παράγουν οι υπουργοί να αποδίδει τα μέγιστα», ανέφερε ο Γ. Πεταλωτής.
Ταυτόχρονα, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να προκαλούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων και να ισχυρίζονται ότι δεν τίθεται θέμα «νέων μέτρων». Μάλιστα, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στήθηκε μια εικονική «αντιπαράθεση» μεταξύ των υπουργών γύρω από το περιεχόμενο του «επικαιροποιήμενου μνημονίου», ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει μέσα στο φθινόπωρο τη μετάβαση του ΦΠΑ για σειρά προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης από το 11% στο 23% και δρομολογεί πλήθος αντεργατικών και αντιασφαλιστικών ανατροπών και δραστικών περικοπών στη χρηματοδότηση της Υγείας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενισχύοντας το κλίμα παραπλάνησης του λαού, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα για το 2010 αλλά ένα μνημόνιο, το οποίο γνωρίζουμε τι ακριβώς περιέχει». Ο ίδιος βέβαια έσπευσε να σημειώσει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ υπάρχει μέσα στο μνημόνιο, το οποίο ούτως ή άλλως ισχύει, αφορά στο 2011».
Εντείνεται η βολική ονοματολογία
Ο πρωθυπουργός έχει συνδέσει τις «αλλαγές» στο κυβερνητικό σχήμα με τη μετακίνηση υπουργών που θα θέσουν υποψηφιότητα σε περιφέρειες και δήμους, αφού στόχος της κυβέρνησης είναι να αναλάβουν την προώθηση των αντιλαϊκών μέτρων «δοκιμασμένα» στελέχη της. Την κάθοδό τους στις τοπικές εκλογές έσπευσαν πάντως να αποκλείσουν χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ,Π. Κουκουλόπουλος.
Χτες, εξάλλου, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για την κοινή υποστήριξη της υποψηφιότητας του Γ. Καμίνη για το Δήμο της Αθήνας από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους, μετά την παραίτησή του από τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.
Στη δήλωσή του ο Γ. Καμίνης χαρακτηρίζει «τιμητική» την πρόταση του επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη να είναι «υπερκομματικός υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές», σημειώνοντας ότι «δέχτηκε να τη συζητήσει καθώς θεωρεί ότι ολοκλήρωσε το έργο του στο Συνήγορο του Πολίτη». Το ΠΑΣΟΚ έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επίσημα, ενώ πληροφορίες φέρουν να προωθεί για το Δήμο της Αθήνας την υφυπουργό Υγείας Φ. Γεννηματά.

1 σχόλιο: