Σελίδες

26 Αυγ 2010

Αμπαλάρει τα επόμενα φοροεισπρακτικά πακέτα


Στόχος να συγκεντρωθούν 25 δισ. ευρώ από τις τσέπες του λαού μέχρι το τέλος του 2010
Τα φορολογικά πακέτα για την παραπέρα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος αμπαλάρει η κυβέρνηση, ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, που αναμένεται για τις αρχές του Οκτώβρη.
Τα ακόμη χειρότερα για τα λαϊκά στρώματα είναι μπροστά, καθώς η οποιαδήποτε «αστοχία» στα εισπρακτικά μεγέθη σημαίνει και τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων «ισοδύναμου αποτελέσματος» με αυτά που έχουν αποφασίσει στο μνημόνιο με τη τρόικα, όπως είναι οι μαζικές μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης από λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 11%) στο ψηλό (23%).
Σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση σχεδιάζει το εύρος των εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης που θα υπερφορολογήσουν, με στόχο να μαζεύουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο. Συμπληρωματικά εξετάζονται και άλλα μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος», πάντα από την πλευρά της φορολογικής αφαίμαξης του λαού που για την ώρα δεν ανακοινώνονται.
Για το μάζεμα των εσόδων στη βάση των στόχων που έχουν βάλει για το 2010, συνεδρίασε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπό τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου. Με κάθε τρόπο, επιχειρούν μέχρι το τέλος τους έτους να συγκεντρώσουν ακόμη 25 δισ. ευρώ, δηλαδή από 5 δισ. ευρώ το μήνα, προκειμένου να βρεθούν μέσα στους αντιλαϊκούς στόχους.
Η κάθετη πτώση στο λαϊκό εισόδημα και στην κατανάλωση γίνεται εμφανής από τη συνολική μάζα του ΦΠΑ που αποδόθηκε και που παρά τις τρανταχτές ανατιμήσεις, τους φοροελέγχους στην αγορά κ.ο.κ., παραμένει στα περυσινά (2009) επίπεδα. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό ότι ετοιμάζουν και πρόσθετα μέτρα, τόσο για τους φόρους όσο και για το παραπέρα τσεκούρωμα των δαπανών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη εξετάστηκε η δυνατότητα μιας ακόμη χαριστικής «ρύθμισης» στα ληξιπρόθεσμα χρέη μεγαλοοφειλετών του δημοσίου, με κίνητρο μεγάλες εκπτώσεις, μέτρο που και στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί, χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα από τη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου