Σελίδες

23 Αυγ 2010

Κομμάτι στο παζλ των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Επικίνδυνες συνέπειες για το λαό και την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή προμηνύει η εμβάθυνση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας
getImage.do.jpgΟι συμφωνίες στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ, που επισφράγισε η επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου, την περασμένη Δευτέρα Τρίτη (16 - 17/8), έρχονται σε εφαρμογή των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το περιεχόμενο των επαφών με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει το βάθεμα της ελληνικής εμπλοκής σ' αυτούς τους σχεδιασμούς και ενισχύει τους κινδύνους για τον ελληνικό λαό αλλά και την υπόθεση της ειρήνης στην περιοχή. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πρωθυπουργού του κράτους του Ισραήλ από τη σύστασή του, περίπου ένα μήνα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη στο Τελ Αβίβ του Ελληνα πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Αυτό που, από την ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται ως «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο πλήρης εναρμονισμός και ενσωμάτωση στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους
ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που έχουν οξυνθεί στο τρίγωνο ΗΠΑ - Τουρκία - Ισραήλ, προσφέροντας «γην και ύδωρ» στην πολεμική μηχανή του κράτος του Ισραήλ, αθωώνοντας συνειδητά το ρόλο του ως κράτος - τρομοκράτη σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Ταυτόχρονα, στη βάση του ενδοϊμπεριαλιστικού καταμερισμού, η Ελλάδα αναλαμβάνει να συμβάλει αποφασιστικά στη διασύνδεση του Ισραήλ με τις ευρωΝΑΤΟικές δομές, προσφέροντας όχι μόνο το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα για την πολεμική προετοιμασία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και το πεδίο, τη γεωγραφική συνέχεια, πάνω στο οποίο το Ισραήλ θα αναπτύξει τις σχέσεις του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ολα αυτά, βέβαια, στη βάση των σχεδίων περί «νέας Μέσης Ανατολής», του νέου στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ για διεύρυνση των ορίων προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αλλά και των ήδη δρομολογημένων διαδικασιών σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ισραήλ, στην προοπτική της δημιουργίας ενός καθεστώτος ειδικής σχέσης, με ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της μελλοντικής ένταξης.
Σημειώνεται πως το Ισραήλ συμμετέχει εδώ και χρόνια σε πολλές ευρωπαϊκές δομές και διοργανώσεις (αθλητικές, τηλεοπτικές κ.λπ.), ως «ευρωπαϊκή» χώρα. Το Ισραήλ, όντας σ' ένα μη φιλικό περιβάλλον στη Μέση Ανατολή, όπως η ίδια η πολιτική του το έχει διαμορφώσει, βλέπει την Ελλάδα να του καλύπτει με προθυμία την ανάγκη του για «ζωτικό χώρο» προς τα δυτικά και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος για την εγκληματική πολιτική του.
Το «ζουμί» της στρατηγικής συνεργασίας
Κοντολογίς, οι «στρατηγικής σημασίας» συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ:
  • Συνθέτουν το πλαίσιο στήριξης της πολεμικής μηχανής του Ισραήλ και του βρώμικου σχεδίου του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών για μια «νέα Μέση Ανατολή», που διακηρύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη το 2004.
  • Αθωώνουν, από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης, την πολιτική της ηγεσίας του Ισραήλ για τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, το χτίσιμο του τείχους του αίσχους, για την κατοχή και τον εποικισμό που συνεχίζεται. Αθωώνουν και σιγοντάρουν την απόφαση του Ισραήλ να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στο Λίβανο και να εξαπολύσει νέα επίθεση, με στόχο τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα όρια της υφαλοκρηπίδας του Λιβάνου. Νομιμοποιεί τα επιθετικά σχέδια του Ισραήλ, υπό την κάλυψη των ΗΠΑ, κατά του Ιράν, με πρόσχημα το πυρηνικό του πρόγραμμα.
  • Με την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, εξάλλου, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου των ισραηλινών επιχειρηματικών ομίλων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα όσα έγιναν γνωστά, σχετικά με τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, ειδικά μετά τη συνάντηση Παπανδρέου - Νετανιάχου στον Πόρο, παρουσία και των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, συνθέτουν μια γενικευμένη και σε βάθος στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε:
-- Η διεύρυνση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα προσφέρεται να καλύψει την ανάγκη του Ισραήλ (περιβάλλεται από αραβικά κράτη) για αεροπορικές ασκήσεις σε μεγάλες αποστάσεις, παραχωρώντας τον εναέριο και το θαλάσσιο χώρο της. Για τις 11 - 15 Οκτώβρη 2010 προγραμματίστηκε η νέα φάση της άσκησης «Μίνωας». Συμφωνήθηκε και το πρόγραμμα ασκήσεων για το 2011 που αφορά ασκήσεις και των τριών όπλων στο έδαφος και των δύο χωρών.
-- Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων στη βάση ετήσιου προγράμματος. Πράγμα που σημαίνει διασύνδεση σε επίπεδο στρατιωτικών επιτελείων και των αντίστοιχων προγραμμάτων εκπαίδευσης των δύο χωρών με ανταλλαγές στρατιωτικού προσωπικού και εκπαιδευτών. Η συνεργασία αφορά και επιχειρησιακά θέματα αλλά και εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων στο Αιγαίο.
-- Συνεργασία των πολεμικών βιομηχανιών των δύο χωρών που θα περιλαμβάνει και ανταλλαγή τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Σημειώνεται πως το Ισραήλ σε μόνιμη βάση ασκεί πιέσεις για την πώληση οπλικών συστημάτων (συστήματα αυτοπροστασίας μαχητικών αεροσκαφών, πύραυλοι αέρος - εδάφους, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα κλπ).

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου