Σελίδες

10 Αυγ 2010

Η ανακοίνωση από το Ευρωπαϊκό Σεμινάριο Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων


Ο μύθος για μια "Κοινωνική Ευρώπη" καταρρέει καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ χτυπούν και ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες υπηρεσίες, στηρίζουν ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταργούν ασφαλιστικά, εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλουν λιτότητα και καταστρέφουν θέσεις εργασίας. Οι κυβερνήσεις με τη συνολική επίθεσή τους αυτή εκφράζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών των χωρών τους και ακολουθούν τις Συνθήκες της ΕΕ από τη Ρώμη ως τη Λισαβόνα. Με τη "Συνθήκη της Λισαβόνας" ενισχύονται τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού, οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα των εργατών και των λαών.
Αυτά τα σκληρά μέτρα λιτότητας επιβάλλονται μιας και το μονοπωλιακό κεφάλαιο έχει ως στόχο να πληρώσει η εργατική τάξη και ο λαός γενικότερα την επίλυση μιας κρίσης που αυτοί δεν δημιούργησαν, μιας καπιταλιστικής κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Η πραγματική διέξοδος υπέρ των λαών βρίσκεται στην αντιμετώπιση της αιτίας της, που είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός και όχι κάποια παραλλαγή της διαχείρισής του.

Σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ, επίσης, νόμοι και αποφάσεις δικαστηρίων ενάντια σε συνδικαλιστικές οργανώσεις χρησιμοποιούνται προκειμένου να περιοριστεί η αντίσταση των εργαζομένων σε αυτή την επίθεση, να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία, να οξυνθεί ο αντικομμουνισμός, αποδεικνύοντας τον ταξικό χαρακτήρα της αστικής δημοκρατίας.
Παρ' όλα αυτά, εργαζόμενοι απ' όλη την Ευρώπη αγωνίζονται ενάντια στις άγριες περικοπές και στις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιούν οι κυβερνήσεις τους. Ισχυρισμοί σχετικά με την ύπαρξη μιας "κοινωνικής Ευρώπης" και την αξία των "κοινωνικών εταίρων" έχουν αποκαλυφθεί ως ωμό ψέμα, που δημιουργήθηκε για να εξαγοράσει τμήματα του κινήματος της εργατικής τάξης και για να προωθήσει αποφασιστικά τα αντεργατικά σχέδια των μονοπωλίων.
Η ΕΕ χρησιμοποιεί την κρίση για να ασκήσει μεγαλύτερη οικονομική εξουσία στα κράτη - μέλη, για να αυξήσει τα κέρδη του κεφαλαίου και για να καταφέρει χτύπημα στις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα μονοπώλια των κρατών - μελών οξύνεται ενώ οι έριδες μεταξύ τους επιβεβαιώνουν το νόμο της ανισόμετρης ανάπτυξης στον καπιταλισμό.
Οι όροι που επιβάλλουν η ΕΕ και οι μηχανισμοί της ευνοούν τα μονοπώλια εις βάρος των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών μικρομεσαίων αγροτών.
Γι' αυτό στηρίζουμε τις εκκλήσεις για πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από το κίνημα της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των δημόσιων υπηρεσιών και του βιοτικού επιπέδου, κόντρα στα μέτρα λιτότητας.
Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για τους εργαζομένους σε ολόκληρη την Ευρώπη να ξεκινήσουν μια εκστρατεία μαζικής διαμαρτυρίας - συμπεριλαμβανομένων των απεργιακών κινητοποιήσεων - για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, για να ανοίξουν το δρόμο για ουσιαστική αμφισβήτηση της ΕΕ.
Μέσω της απελευθέρωσης και της εμπορευματοποίησης, η ΕΕ επιδιώκει να επιβάλει ελαστικές εργασιακές σχέσεις και χαμηλούς μισθούς καθώς και να παραδώσει τις δημόσιες υπηρεσίες στο ιδιωτικό μονοπωλιακό κεφάλαιο, προκειμένου να βγάλει περισσότερα κέρδη εις βάρος της εργατικής τάξης.
Οι εργαζόμενοι πρέπει να διαδηλώσουν ενάντια στα προωθούμενα από την ΕΕ μέτρα λιτότητας, διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης, επέκτασης των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο και της επισφαλούς εργασίας, μαζικής εξάπλωσης της ανεργίας και της φτώχειας.
Αυτή η πάλη αντικειμενικά έρχεται σε σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων και με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και το ΔΝΤ.
Σε αυτό τον αγώνα οι κομμουνιστές καλούν τους εργάτες να οργανωθούν και να κινητοποιηθούν για:
  • Αξιοπρεπή μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς.
  • Αύξηση των φόρων στον πλούτο και στα κέρδη των μονοπωλίων.
  • Να γίνουν οι λαοί κύριοι των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας των χωρών τους.
  • Δημόσιες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, δωρεάν και αναβαθμισμένες, για όλους.
  • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις.
  • Πλήρη και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες εργάτες.
  • Τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και τη διατροφική ασφάλεια. Την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος που θυσιάζεται για τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
  • Το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ καθώς και για το δικαίωμα της σοσιαλιστικής επιλογής.
  • Την ειρήνη, την απομάκρυνση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων, ενάντια στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" και στον Ευρωστρατό, στη συμμετοχή σε πολέμους και σε στρατιωτικές επεμβάσεις.
  • Αλληλεγγύη με τους λαούς που αγωνίζονται. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής Κούβας και την κατάργηση της Κοινής Θέσης της ΕΕ.
  • Απευθύνουμε έκκληση και στηρίζουμε τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, στις 19-20 Νοέμβρη.
Επιβεβαιώνουμε επίσης την άποψή μας ότι η μόνη εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στην κρίση, στο μιλιταρισμό και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είναι ο σοσιαλισμός. Σε μια σοσιαλιστική κοινωνία, οι φυσικοί και ανθρώπινοι πόροι θα πρέπει να αναπτύσσονται και να χρησιμοποιούνται με σχεδιασμένο τρόπο προς όφελος της εργατικής τάξης, που θα έχει την εξουσία και την κοινωνία συνολικά - και όχι να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα μονοπώλια, των οποίων το σύστημα παράγει καπιταλιστικές κρίσεις όπως αυτή σήμερα.
Καλούμε, λοιπόν, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να εντείνουν τη συνεργασία, το συντονισμό και την αλληλεγγύη τους, όχι μόνο κατά της τρέχουσας καπιταλιστικής επίθεσης του κεφαλαίου, αλλά και στον αγώνα για μια επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου