Σελίδες

18 Αυγ 2010

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Επικίνδυνοι σε κάθε εκδοχή τους
http://tasosnastos.blogspot.com/
Ποιος είπε ότι η αστική τάξη στερείται φαντασίας;
Ο ένας βάζει πρόστιμο σ' όσες κυκλοφορούν με μπικίνι (στη Γαλλία).
Ο άλλος επιβάλλει φόρο σ' όσους διαδηλώνουν (Ιταλία).
Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να πρωτοτυπήσει, να κάνει δεκτή την πρόταση που διατυπώνει η «Καθημερινή»: Για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους να μπει ΦΠΑ στο χασίς που βέβαια πρέπει να πωλείται νόμιμα.
Πώς του ξέφυγε αυτό του Παπανδρέου; Εκτός κι αν φταίει και γι' αυτή την καθυστέρηση η πίεση που ασκεί το ΚΚΕ, το οποίο κατά την υφυπουργό Παιδείας με κάτι τέτοια έχει αποδειχτεί ότι είναι «από τα πιο οπισθοδρομικά κομμάτια» που έχει γνωρίσει ο κόσμος.
Οχι, που νόμιζαν μερικοί πως όταν λείπει ο Πάγκαλος πέφτουν οι αντιΚΚΕ τόνοι στην κυβέρνηση.
***
Η ΝΔ αποφάσισε, λένε τα σχετικά ρεπορτάζ,

να κάνει κριτική στα ζητήματα της οικονομίας. Και πήραν φόρα οι εφημερίδες της να περιγράψουν τι παθαίνει ο κοσμάκης. Δεν ανακαλύπτουν, όμως, ούτε καν ξανά την Αμερική. Μιλάνε για την ακρίβεια, αλλά κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ, με τη συμφωνία και των συνδικαλιστών της ΝΔ, υπέγραψε μείωση μισθών. Ασε που δε λένε τίποτα για το ποιος κερδίζει από την άνοδο των τιμών. Ζητάνε στη μια παράγραφο από την κυβέρνηση να ελέγξει τις τιμές και στην επόμενη παράγραφο να αφεθεί η αγορά να λειτουργήσει ελεύθερα. Θέλει, λέει, η ...ΝΔ να κρυφτεί κι η χαρά δεν την αφήνει. Ενα από τα κόμματα του κεφαλαίου που πασχίζει να κρατηθεί στον αφρό ως εναλλακτική λύση.
Το γεγονός για τα λαϊκά στρώματα παραμένει ένα: Χωρίς σταματημό τα αντιλαϊκά μέτρα.
***
Το ποιος με ποιον και πάλι στο προσκήνιο. Παράδειγμα οι αλευροβιομήχανοι. «Σαν γροθιά» εμφανίζονται, λέει το σχετικό ρεπορτάζ. Δεν είναι οι πρώτοι. Στο σύνολό τους οι καπιταλιστές είναι μπλοκ απέναντι στον εχθρό λαό κι αυτό δεν εμποδίζει καθόλου το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Ισα ίσα που για να ανταγωνιστούν από καλύτερες θέσεις θέλουν το λαό στα γόνατα.
Η κατάσταση στην περίοδο που το μονοπωλιακό κεφάλαιο γίνεται αδυσώπητο ξεφεύγει από τα όρια του «τάξη ενάντια σε τάξη». Αυτή η αντίθεση είναι ένα το κρατούμενο και παραμένει βασική. Αλλά εδώ πια δε χτυπάνε μόνο εκεί που αρπάζουν την υπεραξία, στο χώρο παραγωγής, αλλά σε κάθε επίπεδο, έτσι που κι αυτός ακόμα που χτες ένιωθε πως δεν είχε πάθει ό,τι και οι εργάτες, σήμερα γνωρίζει πως τα χειρότερα είναι και γι' αυτόν. Ο μικρομαγαζάτορας, ο μικροαγρότης που τον ξεκληρίζουν τα μονοπώλια.
Η αντίθεση «λαός - μονοπώλια» ξεδιπλώνεται καθημερινά, καθιστώντας την εκτίμηση και πρόταση του ΚΚΕ για το αντιμονοπωλιακό μέτωπο πέρα από επίκαιρη.
***
Οι στατιστικές μπορούν να επικεντρώνουν σ' αυτό ή το άλλο νούμερο για να υποστηρίξουν αυτήν ή την άλλη άποψη. Είναι όμως όλα τα στοιχεία στο σύνολό τους που δίνουν την εικόνα. Δεν είναι λοιπόν «μια γενιά χαμένη» τα νέα παιδιά, όπως διατείνεται η επιλεκτική μελέτη των αριθμών της ανεργίας. Είναι μια τάξη, η εργατική, που θα χάνει, είναι οι λαοί που χάνουν, όσο γιγαντώνονται τα μονοπώλια. Κι από δω προκύπτει επίσης ο αντίπαλος που πρέπει να αντιπαλευτεί.
***
Εχει ενδιαφέρον η συλλογιστική του τουριστικού μονοπώλιου που καθορίζει και τις τιμές στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Αυτό που θέλει να πουλήσει είναι αεροπορικές θέσεις. Προφανώς εκεί έχει το μεγάλο κέρδος. Για να πουλήσει, λέει, αυτές τις θέσεις, προσφέρει δέλεαρ τα φτηνά δωμάτια. Οι ξενοδόχοι, από την πλευρά τους, για να βάλουν από φέτος το χρήμα στην τσέπη δίνουν τα δωμάτια για 6-8 ευρώ (ενώ στην ντόπια αγορά ζητάνε 60 και 70 ευρώ). Φέρνουν μετά εργάτες με 16 ευρώ μεροκάματο, ισοσταθμίζουν τη ζημιά, βγάζουν και κέρδος. Να, ένα ακόμα παράδειγμα για το ποιος πρέπει να φύγει από τη μέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου