Σελίδες

24 Αυγ 2010

Η «επικαιροποίηση»

http://tasosnastos.blogspot.com/
   Η δημοσιοποίηση, την προηγούμενη Παρασκευή, της λεγόμενης επικαιροποίησης του «μνημονίου», ήταν μια καθόλα αναμενόμενη κλιμάκωση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει, από την επομένη των εκλογών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 
Αλλωστε, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για την αντιμετώπιση δήθεν των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, το ΚΚΕ με ειδική ανακοίνωσή του προειδοποιούσε τους εργαζόμενους ότι «το νέο πακέτο - λαιμητόμος ούτε προσωρινό είναι, ούτε και το μοναδικό. 
Τα βάρβαρα μέτρα θα είναι διαδοχικά».
 Από αυτή την άποψη αποτελεί μέγιστη υποκρισία και απροκάλυπτη απάτη, η υποτιθέμενη έκπληξη ορισμένων, που ενώ με όλες τους τις δυνάμεις στηρίζουν την αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, εμφανίζονται έκπληκτοι με το κείμενο της επικαιροποίησης.
   Η αποστολή που έχουν αναθέσει οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβάνει δύο στόχους, οι οποίοι πρέπει να εκπληρωθούν ταυτόχρονα. Αυτό που λέμε, μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: 
Πρώτον, να κάνει όσο γίνεται πιο αναίμακτη την έξοδο της άρχουσας τάξης από την σφοδρότατη οικονομική κρίση. Κρίση που προκάλεσε η τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου. 
Δεύτερον, να αξιοποιήσει το φόβητρο της κρίσης για να δημιουργήσει νέα οικονομικοκοινωνικά δεδομένα, ώστε να εξασφαλιστεί ακόμα υψηλότερη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων για τη μετά την κρίση περίοδο. 
   Με δυο λόγια, στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στόχος όλων των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ, είναι, αφ' ενός, να στηρίξουν με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα (οικονομικές ενισχύσεις, απαλλαγή από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αυξημένες δημόσιες παραγγελίες, αναθέσεις έργων κλπ.) τις τράπεζες και τις πολυεθνικές να αντέξουν σε μια περίοδο που η παραγωγική δραστηριότητα πέφτει κατακόρυφα και άρα μειώνονται τα έσοδά τους και, αφ' ετέρου, να επιβάλλουν, στο όνομα της κρίσης, τέτοιες αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων στις σχέσεις παραγωγής (μικρότερα μεροκάματα και μισθούς, ακόμα ελαστικότερες συνθήκες απασχόλησης - αμοιβής, ελευθερία απολύσεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων), ώστε κατά την επόμενη φάση του οικονομικού κύκλου, μαζί με την αυξημένη κερδοφορία τα μονοπώλια να τσεπώσουν ακόμη μεγαλύτερο μέρος από τον παραγόμενο πλούτο, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, που παράγεται από τα λαϊκά στρώματα.
   Οι νέες, ακόμα πιο επώδυνες για το λαό, εφιαλτικές ανατροπές που σχεδιάζουν σε βάρος των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων τα επιτελεία της οικονομικής ολιγαρχίας της ΕΕ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Παπανδρέου, αυτά που προβλέπονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο για παραπέρα χειροτέρευση στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, τα όρια εργασίας και το ύψος των συντάξεων, δεν αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου.
   Η πλουτοκρατία έχει βαλθεί να ξεμπερδέψει εντελώς, απόλυτα και οριστικά, ακόμα και με τα ίχνη λαϊκών κατακτήσεων προηγούμενων δεκαετιών. Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι απάνθρωπες μεθοδεύσεις της, η εγκληματική της πολιτική, η απροκάλυπτη τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει ενάντια στους λαούς, θα σταματήσει μόνο αν τα θύματα αυτής της πολιτικής σηκώσουν το κεφάλι, δείξουν το μπόι τους και με την αγωνιστική τους παρέμβαση βάλουν φραγμό. 
   Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι την κατρακύλα και τον εξανδραποδισμό των λαϊκών στρωμάτων, μόνο εμείς οι ίδιοι, οι εργαζόμενοι με τους συμμάχους τους, μπορούμε να αποτρέψουμε και να στρέψουμε το καράβι της κοινωνίας σε άλλες, ριζικά διαφορετικές και προς όφελος του λαού ρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου