Σελίδες

7 Ιουλ 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ετοιμος ο νέος μποναμάς για τις τράπεζες

Εγκρίθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο που δίνει ακόμα 10 δισ. στο τραπεζικό κεφάλαιο

Το πρωί, παροχή 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στους τραπεζίτες, το απόγευμα περικοπή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους!

Αυτή την αποκαλυπτική εικόνα είχε χτες το ελληνικό Κοινοβούλιο, αφού μερικές ώρες πριν τη συζήτηση του περίφημου Ασφαλιστικού στην Ολομέλεια της Βουλής, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Είναι η δεύτερη παρτίδα των ληστρικών επιδοτήσεων προς τις τράπεζες, μετά τα 28 δισ. που εξασφάλισε η ΝΔ και ενεργοποίησε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το νομοσχέδιο - που υποστηρίχθηκε επί της αρχής μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - κατήγγειλε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι είναι ενδεικτικό της ταξικής πολιτικής που ακολουθείται.

Ξεκάθαρος ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ευθέως ότι η «έξοδος» της χώρας από την κρίση προϋποθέτει την ενίσχυση των τραπεζών. Οπως είπε, πρόκειται για«δίχτυ ασφάλειας για ένα τραπεζικό σύστημα που πρέπει να στηρίξει την ελληνική οικονομία», προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο «έχει στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας».

Υποστήριξε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει «μέσα από αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», λέγοντας επίσης ότι «με το σχέδιο νόμου εξασφαλίζεται η δυνατότητα ο χρηματοπιστωτικός χώρος να παραμένει ενδυναμωμένος για το καλό της χώρας και στην προσπάθειά της για να βγει από το αδιέξοδο».

Κάνοντας το μαύρο άσπρο, εκτίμησε πως «πολλές τράπεζες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μείνουν εκτός ταμείου» και πως με το νομοσχέδιο«ζητάμε από τους μετόχους να βάλουν το χέρι στην τσέπη». Εξηγώντας το γιατί το ταμείο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ανέφερε ότι «αν ήταν ΝΠΔΔ θα ήταν μέρος του ελλείμματος».

Το νομοσχέδιο στοχεύει στο «να ενισχύσει τους τραπεζικούς ομίλους έτσι ώστε τυχόν ζημιές να φορτώνονται στο δημόσιο», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Ενδεικτικά επισήμανε ότι «οι απαιτήσεις του ταμείου προηγούνται όλων των άλλων» σε περιπτώσεις εκκαθάρισης, ακόμη και από τις απαιτήσεις των εργαζομένων, ενώ «το ταμείο απαλλάσσεται από κάθε φόρο, δηλαδή θα πληρώνει ο λαός».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην τεράστια κερδοφορία των τραπεζικών ομίλων λέγοντας πως «δεν εξαϋλώθηκαν τα κέρδη. Μέσω των μερισμάτων τα πήραν συγκεκριμένοι. Μιλάμε για δισεκατομμύρια (...) Θα πρέπει να αποδοθεί λογαριασμός (...) Να δούμε πού πήγε αυτός ο παραγόμενος εθνικός πλούτος».

Αναφερόμενος στους επιμέρους σχεδιασμούς του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι στην πράξη ο στόχος είναι το τραπεζικό κεφάλαιο «με δανεικά να έχει μια επάρκεια και να γίνει η συγχώνευση μεγάλων ιδρυμάτων που θα είναι βιώσιμα στο πλαίσιο της ΕΕ», ενώ εστίασε στη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για «να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα», σημειώνοντας πως στην ΕΕ «σε 1.121 τράπεζες μοιράστηκαν 442 δισεκατομμύρια ευρώ».

Κατέληξε αναφέροντας πως «μέσα στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να παίξει φιλολαϊκό ρόλο» και τόνισε ότι το νομοθέτημα «είναι ένα δίχτυ ασφαλείας για τους τραπεζίτες την ίδια ώρα που ρίχνουν στο κενό το λαό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου