Σελίδες

3 Ιουλ 2010

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΜΙΝΟΣ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αδιέξοδα για τους εργάτες - ασυλία για την εργοδοσία

ΠΑΜΕ και «Δημοκρατική Συσπείρωση» σχεδιάζουν αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων

Την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στη δικαιοσύνη με απανωτές αποφάσεις των δικαστηρίων να στέλνουν στο απόσπασμα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλουν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η«Δημοκρατική Συσπείρωση». Σε συνεργασία με δικηγόρους και με απλήρωτους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζουν να πραγματοποιήσουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για να εκφράσουν την αγανάκτηση των εργαζομένων, που κάθε μέρα και πιο καθαρά αντιλαμβάνονται πως η δικαιοσύνη υπηρετεί τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Με αφορμή τις δικαστικές αποφάσεις που έρχονται να θωρακίσουν νομικά την αυθαιρεσία του εργοδότη της επιχείρησης μετάλλου «ΜΙΝΟΣ», η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Οι εργαζόμενοι της ΜΙΝΟΣ ΑΒΕΕ, στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου Θεσσαλονίκης, βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σε αγωνιστική κινητοποίηση, περιφρουρώντας σε 24ωρη βάση τα εμπορεύματα που βρίσκονται στο εργοστάσιο τα οποία κατακλέβει η εργοδοσία, τσεπώνοντας τα κέρδη, ενώ αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και 4 μήνες, τους έδιωξε δε από το εργοστάσιο, χωρίς να τους απολύσει και χωρίς αποζημίωση.

Το εργοστάσιο έχει σταματήσει την παραγωγή, η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα, την εργοδοσία κυνηγάνε, εκτός από τους εργαζόμενους, τράπεζες και προμηθευτές για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η επιχείρηση έχει πουλήσει τους προηγούμενους μήνες εμπορεύματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ χωρίς να δώσει ούτε ένα από αυτά στους εργαζόμενους. Και ενώ η μοναδική διασφάλιση των εργαζομένων για να πάρουν τα λεφτά τους είναι τα αποθηκευμένα εμπορεύματα, βρέθηκαν δικαστές της Θεσσαλονίκης που επέτρεψαν τη φυγή των εμπορευμάτων, αφήνοντας "στον άσο" τους εργαζόμενους. Πριν λίγες μέρες είχαμε καταγγείλει τον δικαστή κ. Δημητριάδη για μια τέτοια απόφαση. Σήμερα καταγγέλλουμε τη δικαστή κ. Κολέση για μια πανομοιότυπη απόφαση.

Ο ίδιος ο Βεργίνης περηφανεύεται μπροστά στους εργαζόμενους για τις σχέσεις με το κυβερνητικό κόμμα και υπουργούς του (π.χ. Λοβέρδος). Το ίδιο περηφανεύεται για τη σχέση του με την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να υπονομεύσει τον αγώνα των εργαζομένων σε άμεση συνεργασία με τον "σύντροφο επιχειρηματία".

Αυτές οι σχέσεις ή η ιδιότητα του Βεργίνη, ως πρώην προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, επηρεάζουν τελικά και τα δικαστήρια;».

Στρώνει το έδαφος η λασπολογία

Επίσης καταγγέλλουν ότι «για πολλοστή φορά, δικηγόροι των εργοδοτών (όπως και στην περίπτωση της ΜΙΝΟΣ) προβάλλουν σαν το πιο πειστικό επιχείρημά τους στα δικαστήρια το ότι το ΠΑΜΕ υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και "κλείνει" τις επιχειρήσεις (που στην πραγματικότητα κλείνουν οι ίδιοι οι εργοδότες). Εκμεταλλεύονται το κλίμα λασπολογίας και προβοκάτσιας που καλλιεργούν τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και εφοπλιστών για να στοχοποιήσουν το ΠΑΜΕ και τα στελέχη του και να τρομοκρατήσουν τους δικαστές. Πιστεύουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του για αυτόν τον επικίνδυνο - για τα δημοκρατικά δικαιώματα - ευτελισμό του δικηγορικού λειτουργήματος».

Τέλος, το ΠΑΜΕ και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ξεκαθαρίζουν ότι δε θα επιτρέψουν την εργοδοσία να κατακλέψει και άλλο τους εργαζόμενους, έστω και αν αυτή έχει στα χέρια της την απαράδεκτη δικαστική απόφαση. «Την ευθύνη για ό,τι συμβεί αναλαμβάνει πλέον η ίδια η κυβέρνηση, που πρέπει να "ανοίξει τα κεφάλια" απλήρωτων εργατών για να παραδώσει τα εμπορεύματα στους εργοδότες. Και μη μας μιλήσουν πάλι κάποιοι για νομιμότητα: Το έγκλημα είναι η κλοπή σε βάρος των εργατών, έστω και αν αυτή η κλοπή στηρίζεται από δικαστικές αποφάσεις», σημειώνουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου