Σελίδες

7 Ιουλ 2010

Συνειδητή η επιλογή μας ως κομμουνιστές δημοσιογράφοι

Συνεχίζεται από την αστική προπαγάνδα η σπέκουλα με τους μισθούς των κομμουνιστών δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη» και του «902». Και τι δεν έχουν γράψει. Οτι παραβιάζονται οι συλλογικές συμβάσεις. Οτι εκβιάζονται οι κομμουνιστές δημοσιογράφοι για ατομικές συμβάσεις. Οτι ο «Ριζοσπάστης» και ο «902» είναι επιχειρήσεις που πρώτες εφαρμόζουν στους εργαζομένους τους τα μέτρα της «τρόικας» - άλλοι λένε του ΔΝΤ - και πολλά άλλα. Περίσσεψε η υποκρισία των αστικών ΜΜΕ και των δημοσιολόγων τους, που ανέλαβαν να σηκώσουν αυτήν την τεράστια συκοφαντία προκειμένου να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

Ξέρουν πολύ καλά πώς λειτουργεί το ΚΚΕ. Οπως ξέρουν πολύ καλά πως η ένταξη στο ΚΚΕ είναι εθελοντική στράτευση, πέρα και έξω από κάθε υλικό κίνητρο, ανεξάρτητα από καθήκοντα, τομείς δουλειάς και δράσης.

Ξέρουν, επίσης, πολύ καλά πως ο καταμερισμός δουλειάς μελών και στελεχών είναι συλλογική υπόθεση και απόφαση των κομμουνιστών.

Επίσης, ξέρουν ότι ο «Ριζοσπάστης», ο «902» δεν είναι επιχειρήσεις. Είναι Μέσα καθημερινής διαφωτιστικής - προπαγανδιστικής δουλειάς του ΚΚΕ, με μοναδικό σκοπό τη διάδοση της ιδεολογίας και της πολιτικής του και όχι επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος.

Ξέρουν, επίσης, πολύ καλά πως και στον «Ριζοσπάστη» και στον «902» δουλεύουν μέλη του ΚΚΕ, οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ. Και παρά το γεγονός ότι δεν είναι επιχειρήσεις για κέρδος, τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τηρούνται με ευλάβεια, όπως ίσως σε καμιά άλλη εφημερίδα, ή ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Αλλά, όπως είπαμε, και στην εφημερίδα και στο σταθμό δουλεύουν και κομματικά μέλη, και οπαδοί, και φίλοι του Κόμματος. Για μας, τους κομμουνιστές, η δουλειά στον «Ριζοσπάστη» και στον «902», είναι κομματικό καθήκον. Αλλωστε, δημοσιογράφοι γίναμε μαθαίνοντας μέσα από τον «Ριζοσπάστη» και τον «902», εδώ αποκτήσαμε αυτήν την τιμητική ιδιότητα. Η επιλογή να δρούμε ως κομμουνιστές, συμβάλλοντας με τα γραπτά μας στην εφημερίδα, με τα ρεπορτάζ και τις εκπομπές στον «902», επιλογή καταμερισμού δουλειάς, όπως για όλους τους κομμουνιστές, στην οποία εντασσόμαστε συνειδητά, είναι κομματική δράση, και όχι κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, οικονομικό ή επαγγελματικής απασχόλησης στο Κόμμα, στην εφημερίδα, στο σταθμό. Είναι κομματική δουλειά. Κομματική προσφορά ακόμη και το ύψος του μισθού. Είναι επιλογή μας να προσφέρουμε και οικονομικά.

Το Κόμμα, μας χρέωσε με το καθήκον να δουλεύουμε καθημερινά στον «Ριζοσπάστη» και στο σταθμό. Υπηρετούμε μια δημοσιογραφία που οι αστοί δημοσιολόγοι όχι μόνο δεν μπορούν να την αντιληφθούν, αλλά την απεχθάνονται.

Γιατί είναι άλλο πράγμα να παλεύεις για την εργατική τάξη και να γράφεις το δίκιο της και άλλο πράγμα να συμμετέχεις στα επιτελεία εκείνων που σχεδιάζουν την αντιλαϊκή επίθεση, όπως ακριβώς συμβαίνει με όσους πρωτοστατούν στην αντιΚΚΕ επίθεση, στην επίθεση των ταξικών αγώνων, του λαϊκού κινήματος. Είναι άλλο πράγμα να ξέρεις ότι κάθε μέρα ο οικοδόμος, ο ναυτεργάτης, ο νεολαίος δίνει ένα ευρώ από το υστέρημά του, για να μάθει, να εξοπλιστεί με επιχειρήματα και να δράσει πολιτικά και άλλο πράγμα να στηρίζεις με την πένα σου την αγριότητα της εκμετάλλευσης των αφεντικών και να πληρώνεσαι πλουσιοπάροχα γι' αυτό. Και θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη αυταπάρνηση σε αυτό το καθήκον.


Του
Κώστα ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου