Σελίδες

2 Ιουλ 2010

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ «Αρμέγουν» το λαό - μπουκώνουν τις τράπεζες

Εκατοντάδες δισ. για την ενίσχυση της ρευστότητας, νέα αντιλαϊκά μέτρα σε χώρες της ΕΕ
Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με ζεστό χρήμα και παραπέρα χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων προβλέπει η συνταγή του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για έξοδο προς όφελός του από την κρίση.

Προχτές, 171 τράπεζες της ευρωζώνης άντλησαν 131,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, σε δημοπρασία τρίμηνων δανείων. Χτες, 78 ευρωπαϊκές τράπεζες συμμετείχαν σε δημοπρασία 6ήμερων δανείων και άντλησαν 111,237 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ, πάντα με σταθερό επιτόκιο 1%. Και οι δυο δημοπρασίες εντάσσονται στην αποπληρωμή δανείου ύψους 442 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, το οποίο έληγε χτες.

Ο Λόρεντ Μπίλκε, οικονομικός αναλυτής της «Nomura International», χαρακτηρίζει τα εν λόγω ποσά «μεγάλα» και τονίζει ότι «οι ανάγκες χρηματοδότησης των τραπεζών βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο των εκτιμήσεων».

Την ίδια ώρα, απέναντι στην υποβάθμιση πέντε περιφερειών της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης «Moody's», ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, διαβεβαίωσε ότι οι σκληρές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση «θα είναι χρήσιμες». Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση της Ρουμανίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει 54.000 θέσεις εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας με βάση τη συμφωνία που έχει κάνει με το ΔΝΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη έχουν μειωθεί κατά 25% οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, το ΦΠΑ έχει αυξηθεί στο 24% (από 19%), ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών και άλλων θέσεων εργασίας.

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, εκτίμησε χτες ότι «θα μπορέσουμε σύντομα να περάσουμε κάτω από το όριο των τριών εκατομμυρίων ανέργων». Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν προχτές στη δημοσιότητα, οι άνεργοι στη Γερμανία ήταν 3,15 εκατ. τον Ιούνη (7,5%), ενώ το 2008 το ποσοστό ανεργίας είχε φτάσει το 8,2% και βρίσκεται σε διαρκή μείωση, παρόλο που η εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν ότι θα αυξηθεί μέχρι και τα 4 εκατ. ανέργους.

Βέβαια, ο τρόπος υπολογισμού της ανεργίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που υποαπασχολούνται ή που είναι άνεργοι, αλλά εργάστηκαν έστω και λίγες ώρες ή μέρες κατά τον περασμένο χρόνο, και οι οποίοι δε συνυπολογίζονται στις λίστες των ανέργων.

Στάχτη στα μάτια του λαού

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 237 ψήφους υπέρ και 192 κατά, ο νόμος για την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, βάσει του οποίου αλλάζουν οι κανόνες που διέπουν τη Wall Street. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Γερουσία, η οποία θα το συζητήσει και θα ψηφίσει στα μέσα του επόμενου μήνα.

Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση νέου ομοσπονδιακού γραφείου το οποίο θα «επιβλέπει» τον καταναλωτικό δανεισμό και θα διαμορφώσει νέο, αυστηρότερο πλαίσιο, για τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις. Οι ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με αυτόν το νόμο θα βλάψει την οικονομία, καθώς θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις με ένα νέο συνονθύλευμα κανονισμών.

Ο νόμος για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος - όπως και αντίστοιχες ρυθμίσεις «ελέγχου» των αγορών που προτείνονται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - έρχεται να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, που πλήρωσε την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και πλήρωσε με πολύ ακριβό τίμημα επίσης την κρίση. Γιατί, στην ουσία, κανένας έλεγχος δεν ασκείται στην καπιταλιστική αγορά, καθώς αυτή είναι που κάνει κουμάντο, που ορίζει τα μέτρα και τις πολιτικές που κάθε φορά προτάσσονται, πάντα με βάση τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου