Σελίδες

3 Ιουλ 2010

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ» «Πράσινο φως» για ξεπούλημα...

Στελέχη της ΑΤΕ προαναγγέλλουν τη διενέργεια διαγωνισμού

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, μετά τις πρόσφατες αναφορές από συνδικαλιστές του κλάδου, ότι ήδη έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ» από την ΑΤΕ, που κατέχει το 67,7% των μετοχών της εταιρείας. Οι εκφρασμένες εδώ και χρόνια προθέσεις των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων να βγάλουν στο «σφυρί» και τη «ΔΩΔΩΝΗ», στο πλαίσιο της πολιτικής ξεπουλήματος παραγωγικών συνεταιριστικών μονάδων, φαίνεται ότι επιδιώκεται να γίνουν πράξη το επόμενο διάστημα. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να επιταχύνει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων συνολικά.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας με το διοικητή της ΑΤΕ, με θέμα τη μείωση των τιμών στο αγελαδινό γάλα που αποφάσισε η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας, ο εκπρόσωπος της ΑΤΕ έκανε λόγο για επικείμενη προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας στα μέσα Σεπτέμβρη.

Η δικαιολογία που προβλήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ότι η ΑΤΕ προχωρά σε αυτήν την ενέργεια, προκειμένου να μπορέσει να αντλήσει ζεστό χρήμα από το πακέτο των 10 δισ. ευρώ του «μηχανισμού στήριξης», που υπέγραψε η κυβέρνηση με ΕΕ - ΔΝΤ, με στόχο την προστασία των κερδών των τραπεζών. Για να συμμετέχει, λοιπόν, η ΑΤΕ στο υπό σύσταση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξασφαλίσει κεφάλαια πιο αποδοτικά και με καλύτερους όρους, στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, χρειάζεται να απαλλαγεί από όλες ανεξαιρέτως τις θυγατρικές της εταιρείες, όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ.

Τα περί κατάθεσης πρότασης που πρόβαλε η ΑΤΕ για εξαγορά του 67,7% των μετοχών της από τους ίδιους τους παραγωγούς, ώστε να μην ξεπουληθεί σε ιδιώτες, μόνο πρόκληση και εμπαιγμό συνιστούν. Μέχρι χτες, η ΑΤΕ σε συνθήκες ανάπτυξης προσπαθούσε και έβαλε στο χέρι με τις πλάτες των «γαλαζοπράσινων» συνδικαλιστών τις μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο, αυξάνοντας τα κέρδη της, τζογάροντας το μόχθο και τον ιδρώτα των παραγωγών στο χρηματιστήριο και τώρα σε συνθήκες κρίσης, προβάλλει ξεδιάντροπα ως δήθεν εναλλακτική πρόταση την αγορά των μετοχών από τους παραγωγούς, που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους και τις Ενώσεις που φυτοζωούν.

Ανεξάρτητα από το πότε τελικά, γιατί και με ποιο τρόπο θα γίνει το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ - σενάρια κάνουν λόγο και για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ που επιβάλλουν την πώληση της εταιρείας - το ζητούμενο είναι οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση και ενίσχυση του συνεταιριστικού χαρακτήρα της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Το βέβαιο είναι ότι καταδεικνύεται η ανάγκη της κοινής διεκδίκησης και πάλης με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για μια φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία, που θα ενισχύει και θα προστατεύει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά και προσιτά στους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου