Σελίδες

8 Ιουλ 2010

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ» Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στο λουκέτο

Ανυποχώρητοι, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του «Κατσέλη» στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει τα μηχανήματα στο εργοστάσιο του ομίλου (NUTRIART) στην Αθήνα. Με βάρδιες περιφρουρούν το εργοστάσιο, εμποδίζοντας τη μεταφορά των μηχανημάτων και δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν τις προαναγγελλόμενες απολύσεις. Στο πλευρό τους βρίσκονται οι ταξικές δυνάμεις.

Αποτέλεσμα της αποφασιστικής και δυναμικής τους αντίδρασης, ήταν καταρχήν, να δεχτεί η εργοδοσία να συζητήσει μαζί τους. Αργά χτες το βράδυ, αναμένονταν εξελίξεις.

Θυμίζουμε ότι η εργοδοσία, το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε στους εργαζόμενος ότι θα κλείσει το εργοστάσιο και πρότεινε εκβιαστικά να αποδεχτούν είτε τη μεταφορά τους στο εργοστάσιο της Αθήνας και σε άλλες επιχειρήσεις, είτε την απόλυσή τους.

Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, απολύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον όμιλο της «Nutriart» αλλά και στις άλλες εταιρείες του μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ. Μόλις τη Δευτέρα, απολύθηκαν 3 εργαζόμενες από το εμπορικό τμήμα που λειτουργεί στην «Αλλατίνη» στη Θεσσαλονίκη. Ενώ το προηγούμενο διάστημα έγιναν 200 απολύσεις εργαζομένων - εθελούσιες αποχωρήσεις τις βάφτισαν - από τα εργοστάσια της Κόκα Κόλα σε όλη την Ελλάδα.

Οι εργάτες και οι εργάτριες στον «Κατσέλη» δηλώνουν αποφασισμένοι να παλέψουν για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της εργοδοσίας. Να αντισταθούν στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ο όμιλος για να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, να εμποδίσουν τη διάλυση της ζωής τους και των οικογενειών τους.

«Εμένα μου πρότεινε να πάω να δουλέψω στο εργοστάσιο της Αθήνας. Πώς να το κάνω; Μόνη μου μεγαλώνω δύο παιδιά. Προγραμματίσαμε τη ζωή μας. Πού να τα αφήσω;», λέει η Κ. Μαλικούτση. Την ίδια πρόταση έκανε η εργοδοσία και σε μια ακόμη εργαζόμενη που μόνη μεγαλώνει και σπουδάζει τρία παιδιά και πρόσφατα πήρε στεγαστικό δάνειο από τον ΟΕΚ.

«Εμένα μου είπε ότι δεν έχει θέση να με απασχολήσει πουθενά. Θα προσπαθήσει να μου βρει δουλειά καθαριστή ή φύλακα σε μια από αυτές τις εταιρείες που συνεργάζεται ο όμιλος», λέει ο Δ. Ηλιάδης. «Από εργάτης στην παραγωγή να γίνω δηλαδή φύλακας. Με τι μισθό και για πόσο», προσθέτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου