Σελίδες

26 Ιουλ 2010

Σύγχρονο δουλεμπόριο με θύματα αλλοδαπούς σπουδαστές

Το ΤΕΙ Σερρών «μεσολαβεί» για να εξασφαλίσουν οι ξενοδόχοι σχεδόν τζάμπα εργατική δύναμη με πρόσχημα την πρακτική εξάσκηση

Tους έχουν μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους. Ξεκινούν από την Ουκρανία και, με μια βεβαίωση πρακτικής άσκησης από το ΤΕΙ Σερρών, καταλήγουν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης για να δουλεύουν κανονικότατα, για 2 ευρώ την ώρα, στις χειρότερες συνθήκες. Το θέμα είναι εδώ και καιρό γνωστό στην Κρήτη, το δημοσίευσε ο «Ρ» το περασμένο Σάββατο και το ΚΚΕ έχει, ήδη, καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Για την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες ΜΜΕ το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί, καν, «είδηση». Ολα είναι «φυσιολογικά»! Αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη δεν είναι ούτε «τοπική» υπόθεση, ούτε θέμα που αφορά μόνο τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά όλη την εργατική τάξη, κάθε εργαζόμενο, αφού το κεφάλαιο «νόμιμα» κάνει δουλεμπόριο, με μεσάζοντα ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι λόγος ξεσηκωμού.
Υπενθυμίζουμε ορισμένες λεπτομέρειες από το «επίσημο» δουλεμπόριο, που αποδεικνύει ποια είναι η «νομιμότητα» του αστικού κράτους: Το ΤΕΙ Σερρών έχε υπογράψει συμβάσεις με ουκρανικά πανεπιστήμια και «παραλαμβάνει» Ουκρανούς φοιτητές και τους δίνει «βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης» και τους στέλνει «πακέτο» στους μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης. Στις «βεβαιώσεις» που εκδίδει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο φοιτητής «γίνεται αποδεκτός για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο σπουδών του, με βάση τη συνημμένη διμερή συμφωνία, που έχουν υπογράψει το Volyn National University, Lutsk Ουκρανίας και το ΤΕΙ Σερρών».
Ο Ουκρανός φοιτητής υποχρεώνεται να έχει ιδιωτική ασφάλιση και στη σχετική σύμβαση που υπογράφει ορίζεται ότι θα παίρνει 16 ευρώ μεροκάματο, για 8 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι μπορεί να δουλέψει περισσότερες ώρες «εφόσον συμφωνήσει». Πρακτικά ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι του πει ο εργοδότης και να δουλέψει όσο θέλει ο εργοδότης, αφού στη σύμβαση προβλέπεται ότι «εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές της εταιρείας» η επιχείρηση «έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης». Με λίγα λόγια ο φοιτητής δουλεύει 8 ώρες την ημέρα για ένα μεροκάματο πείνας των 16 ευρώ (δηλαδή 2 ευρώ τη ώρα!) και εάν φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τον στείλει από εκεί που ήρθε!..
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Το ΚΚΕ, όπως αναφέραμε, έχει, ήδη, καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, περιγράφοντας την κατάσταση και τονίζοντας: Η απαράδεκτη αυτή συμφωνία την οποία έχει υπογράψει το ΤΕΙ Σερρών - το οποίο λειτουργεί όπως τα δουλεμπορικά γραφεία εύρεσης εργασίας - οδηγεί στην άγρια εκμετάλλευση των σπουδαστών με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση είναι πηγή φθηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις και τα δημόσια ιδρύματα μετατρέπονται σε πλασιέ σπουδαστών.
Για την κατάσταση αυτή ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και η ΕΕ γιατί με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, έχουν μετατρέψει την Παιδεία σε εμπόρευμα και υλοποιούν τις επιδιώξεις της στρατηγικής του κεφαλαίου, στηρίζουν ουσιαστικά και τυπικά τους μεγαλοεργοδότες για να εξασφαλίζονται τα κέρδη τους και ταυτόχρονα ωθούν τους σπουδαστές - εργαζόμενους σε ελαστικές μορφές εργασίας και μαζική ανεργία».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Παιδείας:
«Αν θα παρέμβει η κυβέρνηση για να σταματήσει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων φοιτητών με το πρόσχημα της μαθητείας και τι μέτρα θα λάβουν για να απαγορευτεί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα να πραγματοποιούν τέτοιες είδους ενέργειες.
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε η πρακτική άσκηση να αποτελεί οργανικό κομμάτι της παιδαγωγικής διαδικασίας πάνω στο επιστημονικό αντικείμενο, εποπτευόμενο ουσιαστικά από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με 6ωρη απασχόληση με αποδοχές 8ωρου, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και άδειες κατά τις εξεταστικές περιόδους».
Να σταματήσει τώρα το δουλεμπόριο
Δεν είναι η πρώτη φορά που η πρακτική άσκηση γίνεται μέσο για να κερδίζει το κεφάλαιο φθηνή εργατική δύναμη. Φοιτητές και σπουδαστές δουλεύουν για λίγες δεκάδες ευρώ το μήνα και οι επιχειρήσεις θησαυρίζουν και ζητάνε ευχαριστήρια για την «προσφορά» τους. Οι Ουκρανοί φοιτητές, όπως και κάθε φοιτητής, απ' όποια χώρα κι αν είναι, δουλεύει και παράγει. Δεν είναι δούλοι, είναι εργαζόμενοι και πρέπει να έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Αυτό που κάνει το ΤΕΙ Σερρών, να τροφοδοτεί επιχειρηματίες στην Κρήτη με εργαζόμενους που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες, πρέπει να σταματήσει τώρα. Πρόκειται για σύγχρονο δουλεμπόριο που επιχειρούν να γενικευτεί. Αυτός, άλλωστε, είναι ο στόχος τους, να μεταφέρονται οι εργαζόμενοι σαν είλωτες, από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα. Βαφτίζουν τη δουλεία πρακτική άσκηση ή μαθητεία και αξιώνουν να ακούν από τα θύματά τους «ευχαριστώ» για τα ψίχουλα.
Η ΕΕ στη στρατηγική της «Ευρώπη 2020» έχει θέσει ως στόχο να φτιάξει ιδανικές συνθήκες για τα μονοπώλια. Στο σχετικό κείμενο, στην ενότητα «Νεολαία σε κίνηση», διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι η κινητικότητα των νέων εργαζομένων, των νέων σπουδαστών, είναι βασική πηγή πλούτου για τις επιχειρήσεις. Το κεφάλαιο τρίβει τα χέρια του και πολλά ιδρύματα είναι πρόθυμα να αναλάβουν το ρόλο του μεσάζοντα, για να γεμίσουν οι επιχειρήσεις «Ουκρανούς φοιτητές».
Η υπόθεση του ΤΕΙ Σερρών και του κάθε ΤΕΙ Σερρών είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Πρόκειται για ένα τρανταχτό παράδειγμα που αποδεικνύει την άμεση ανάγκη σύνδεσης και δράσης του ταξικού εργατικού κινήματος με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Το σύνθημα «Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε» πρέπει να γίνει πράξη άμεσα και όσο πιο γρήγορα να συνειδητοποιηθεί ότι η εργατική τάξη δεν χρωστάει, της χρωστάνε!

Γ. Χ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου