Σελίδες

2 Ιουλ 2010

ΗΠΑ Προστασία στο κεφάλαιο, στον «Καιάδα» 1,3 εκατομμύρια άνεργοι


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανεργία μπορεί να καλπάζει, αλλά 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή για διάστημα έξι μηνών και επιπλέον, θα δυσκολεύονται ακόμη και να επιζήσουν, καθώς για τρίτη συνεχόμενη φορά Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, συνεπικουρούμενοι και από Δημοκρατικούς, μπλόκαραν το νομοσχέδιο στη Γερουσία που θα έδινε παράταση της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας για αυτούς τους ανθρώπους, μέχρι τις 30 Νοέμβρη.

Συνεπώς, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν έληξε και η τελευταία παράταση, είχαν κοπεί τα επιδόματα για 903.000 ανέργους, στις 26 Ιούνη ο αριθμός έφτασε στα 1,3 εκατομμύρια. Επίσης, καθώς το Κογκρέσο έχει κλείσει για διακοπές μιας βδομάδας, αυτό σημαίνει ότι ακόμη 200.000 άνεργοι σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» θα προστεθούν στον τεράστιο κατάλογο. Και θα προστίθενται κάθε εβδομάδα μέχρι τη στιγμή που το «Κογκρέσο αποφασίσει να δράσει».

Δύσκολο να δράσει το Κογκρέσο. Εχει «άλλους πονοκεφάλους» όπως το να εγκρίνει το νομοσχέδιο όπου κρίθηκε η «σαρωτική μεταρρύθμιση για τη Γουόλ Στριτ», ένα νομοσχέδιο που θα ξεπλύνει την ασυδοσία του κεφαλαίου που έχει αποκαλυφθεί σε όλες τις διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ετσι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση και αλλαγή των κανόνων στο χρηματο-επενδυτικό σύστημα της χώρας με 237 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά, αφού πρώτα οι Δημοκρατικοί είχαν αφαιρέσει το μέτρο της φορολόγησης των τραπεζών προκειμένου να υπάρξουν «σκόπελοι» στην έγκρισή του. Ο «πολυπόθητος» βέβαια νόμος, που έχει έκταση περίπου 2.000 σελίδων, απομένει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδραξε την ευκαιρία και διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι χάρη στο νέο νόμο οι ΗΠΑ «δε θα ξαναζήσουν κρίση, όμοια με αυτήν των ετών 2007-2009 (...) εξαιτίας της ανευθυνότητας κάποιων λίγων».

«Τέλειωσε το πάρτι στη Wall Street», ισχυρίστηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Μεταξύ άλλων, στο νομοθέτημα προβλέπεται η σύσταση μιας «Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή» η οποία θα λειτουργεί εντός της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), ενώ απαγορεύεται εφεξής να διασωθούν στις ΗΠΑ μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου