Σελίδες

18 Ιουν 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Σφαγή δικαιωμάτων για να έρθουν «επενδύσεις»

Η σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων «θα προσελκύσει επενδύσεις» ομολόγησε κυνικά, χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Επί της ουσίας, είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει φθηνότερη την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, ώστε αυτό να ρίξει με κερδοφόρες αποδόσεις τα κεφάλαιά του στην παραγωγή.

Δίνοντας τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που αυξάνει τα όρια των απολύσεων, μειώνει τις αποζημιώσεις των απολυμένων και καταργεί το κατώτατο μεροκάματο, είναι μια «θετική εξέλιξη», που «θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα».

Αφού ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι η κυβέρνηση «έδωσε μάχη» με την τρόικα «για να μη θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ότι τα μέτρα που πήρε θα «στηρίξουν τον άνεργο αλλά και τον επιχειρηματία». Προαναγγέλλοντας νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία», ώστε να προχωρήσουμε στις «μεγάλες ανατροπές» στο Ασφαλιστικό, στην εργασία, στην Υγεία και την Παιδεία.

«Θα κάνουμε τις αλλαγές και τις ανατροπές που χρειαζόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά, και επιχείρησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενος ότι «δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα το 2011». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες προσπάθησε να κρύψει ότι οι ανατροπές που θα εφαρμοστούν θα διαλύσουν συνολικά τη ζωή των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ξανά το τρομοκρατικό επιχείρημα ότι τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν «αναγκαία για να σώσουμε την οικονομία», αλλιώς το κράτος δε θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για ψέμα ολκής, αφού όλα τα μέτρα για την περιστολή του ελλείμματος στόχο έχουν να διασφαλίσουν επιπλέον χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες, σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο παρουσιάζουν κερδοφορία, αλλά επιπλέον επιδοτούνται με ζεστό χρήμα 28 συν 10 δισ. ευρώ, για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ότι «δίνεται η δυνατότητα να μπαίνει ο νέος εύκολα και γρήγορα στην αγορά εργασίας». Επιδοτούμε, είπε, «κομμάτι του μισθού και της ασφαλιστικής εισφοράς και έτσι βοηθάμε και τον εργοδότη». Κάλεσε μάλιστα τους «κοινωνικούς εταίρους», τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, να προχωρήσουν σε «κοινωνικό διάλογο» για να «μειωθεί η ανεργία αλλά και να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα».

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι «θυσίες πιάνουν τόπο» και ότι «η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς». Εμφανίστηκε, τέλος, υπέρμαχος της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ προσυπογράφοντας τα νέα σκληρά μέτρα και τα προγράμματα λιτότητας που θα επιβληθούν, ενώ εντείνοντας το παιχνίδι παραπλάνησης του λαού υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να «ρυθμίσει τις αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου