Σελίδες

12 Ιουν 2010

Προαναγγελία για νέες ιδιωτικοποιήσεις και ανατιμήσεις σε βασικούς τομείς κοινωνικών υπηρεσιών

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κράχτης για τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα
Σε ρόλο κράχτη και προπομπού κυβερνητικών αποφάσεων, οι διάφορες μερίδες της ντόπιας πλουτοκρατίας υποδεικνύουν «πακέτα» και τρόπους για επιπλέον αφαίμαξη των εισοδημάτων. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής δόθηκε από τηνAlpha Bank, που, με πρόσχημα τη λεγόμενη «δημοσιονομική σταθεροποίηση», αξιώνει και την πλήρη εμπορευματοποίηση όλων των αγαθών πρώτης ανάγκης.

Σε εβδομαδιαίο ραπόρτο της, η τράπεζα εκτοξεύει τον απόλυτα κυνικό ισχυρισμό ότι για «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» φταίνε οι «δωρεάν ή με εξαιρετικά χαμηλό κόστος παρεχόμενες υπηρεσίες από το κράτος στους πολίτες»!

Σ' αυτές τις «δωρεάν» υπηρεσίες, η τράπεζα του ομίλου Κωστόπουλου συγκαταλέγει «παιδεία, υγεία, ύδρευση, αποχέτευση, δάνεια στους αγρότες, δημόσια έργα, καθαρές παραλίες, πάρκινγκ στις μεγάλες πόλεις». Δηλαδή, βασικές υποδομές που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες ζωής και εργασίας του λαού και οι οποίες βέβαια κάθε άλλο παρά «δωρεάν» ή φτηνές είναι, αφού έχουν ιδιωτικοποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί εδώ και χρόνια.

Εξίσου αποκαλυπτική για τον εφιάλτη που ετοιμάζουν είναι η λίστα με τις «υπηρεσίες εξαιρετικά χαμηλού κόστους», όπου πάνω από όλα φιγουράρουν οι «συντάξεις», συνεχίζοντας με «ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα, αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, νερό, δημόσια καθαριότητα, ταξί κ.ά.».

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι τα μαγειρεία της πλουτοκρατίας ετοιμάζουν τα ακόμη χειρότερα για το λαό, με νέα απάνθρωπα «πακέτα», τα οποία στο κατάπτυστο μνημόνιο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - ΔΝΤ περιγράφονται ως «άλλα μη καθοριζόμενα μέτρα», που ποσοτικά προσδιορίζονται στο αστρονομικό ύψος πάνω από 5 δισ. ευρώ!

Από την άλλη πλευρά, η πλήρης εμπορευματοποίηση δίνει φρέσκο ζωτικό χώρο, ευκαιρίες για «επενδύσεις» και νέα υπερκέρδη στις μερίδες της πλουτοκρατίας. Ηδη, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο υψηλά βρίσκεται η αναζήτηση στρατηγικού «επενδυτή» στις εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ), η «αξιοποίηση» δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ο ΟΣΕ, η εκχώρηση σε ιδιωτικά κεφάλαια και άλλων πόντων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Στην έκθεση της τράπεζας τονίζεται ακόμα ότι η «μείωση των ελλειμμάτων επιτυγχάνεται με αύξηση των τιμών των δημοσίων υπηρεσιών και με αύξηση ορισμένων βασικών έμμεσων φόρων». Σε αυτό το πλαίσιο, καταλήγουν στο ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσω της αύξησης του πληθωρισμού», επισημαίνοντας ότι «δεν ευσταθούν» οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για φαινόμενα αποπληθωρισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου