Σελίδες

19 Μαΐ 2010

Δυσεύρετη και η εργασία και η σύνταξη....!



Δυσεύρετη και η εργασία και η σύνταξη..!
Αποκαλυπτικά όσα προκύπτουν από την επεξεργασία των στοιχείων του ΙΚΑ για την απασχόληση

Μόνη απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση είναι η ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών αγώνων
Οι εργαζόμενοι της χώρας μας - κατά μέσο όρο - θα πρέπει να δουλεύουν 48 ολόκληρα έτη για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί σε 35 χρόνια εργασίας. Δηλαδή, θα πρέπει να εργάζονται 13 ολόκληρα χρόνια παραπάνω! Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του ΙΚΑ για την απασχόληση του 2008, όπου προσδιορίζεται αναλυτικά το σύνολο ημερών εργασίας και ο αριθμός των ασφαλισμένων για όλες τις κοινές επιχειρήσεις. Σε αυτούς, δεν περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, όπου η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Αναλυτικά, το σύνολο των εργαζομένων, με βάση τα στοιχεία, είναι 2.432.927, οι οποίοι εργάζονται 532.925.564 ημέρες ασφάλισης (ένσημα), για όλο το χρόνο.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο μέσος ετήσιος όρος ενσήμων που συμπληρώνεται, είναι μόλις 219! Δηλαδή κατά μέσο όρο για να εξασφαλίσει ένας εργαζόμενος (στατιστικά), πλήρη σύνταξη με 35 χρόνια εργασίας (10.500 ημέρες ασφάλισης) πρέπει να βρίσκεται στην παραγωγή 48 ολόκληρα χρόνια.
Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα μέρος των εργαζομένων, αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται 300 ημέρες το χρόνο, μπορούν στο διάστημα της 35ετίας να εξασφαλίζουν πλήρη σύνταξη. Οι υπόλοιποι είτε θα πάρουν μικρότερες συντάξεις, είτε θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην παραγωγή πολύ περισσότερα χρόνια. Ετσι η αύξηση των χρόνων εργασίας στα 40 έτη για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, εξ αντικειμένου θα έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο την παραμονή στην εργασία και πέραν των 50 χρόνων, αλλά και την αύξηση του τμήματος της εργατικής τάξης το οποίο θα λαμβάνει - εξαιτίας της ανεργίας και της υποαπασχόλησης - πολύ μικρότερες συντάξεις.
Ενας στους πέντε δε μαζεύει ούτε 130 ένσημα!
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το 23% των εργαζομένων - σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία - ακόμη και μετά από 35 χρόνια στην παραγωγή δε θα έχει «κολλήσει» τα απαιτούμενα 4.500 ένσημα! Ενας εργαζόμενος, λοιπόν, αυτής της κατηγορίας με 129 ένσημα το χρόνο, θα πρέπει να εργάζεται 35 χρόνια για να συμπληρώσει μόλις τα 4.500 ένσημα που χρειάζεται για να θεμελιώσει δικαίωμα στη σύνταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για το 2008, συνολικά 559.324 εργαζόμενοι (22,99% επί του συνόλου), συμπληρώνουν από 1 έως 129 ένσημα το χρόνο. Δηλαδή, το 23% των εργαζομένων, παρά το γεγονός ότι θα βρίσκεται 35 ολόκληρα χρόνια στην παραγωγή, το μόνο που πετυχαίνει είναι το επίδομα πτωχοκομείου της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ - και μόνο μερικά ψίχουλα από την αναλογική, αφού το ποσοστό αναπλήρωσης για τον ίδιο αριθμό ενσήμων από το 30% μειώνεται στο 10,5%! με το νέο τρόπο υπολογισμού.
Επιπλέον το 16,4% των εργαζομένων (399.293), που έχει κάτω από 100 ένσημα, θα πρέπει να εργάζεται ... 46 χρόνια για να συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα. Τα παραπάνω ποσοστά διαρκώς θα αυξάνονται όσο θα προχωρούν οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, όσο θα αυξάνεται η μερική απασχόληση, όσο θα μεγαλώνει το διάστημα στην ανεργία. Ετσι, ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των εργαζομένων θα λαμβάνει μόνο λίγα ψίχουλα για την «αναλογική» και θα αρκείται στο προνοιακό επίδομα της βασικής, που επίσης κινείται σε επίπεδα εξαθλίωσης...
Να υπενθυμίσουμε ότι με βάση το νόμο Πετραλιά, από το 2013 απαιτούνται 100 ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και από φέτος (2010) 120 ένσημα για παροχές σε είδος. Δηλαδή το 16,4% των εργαζομένων δε θα συμπληρώνουν τα ένσημα για τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ το 21% των εργαζομένων δε θα έχουν οποιεσδήποτε παροχές.

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου